Propisi
Savjeti

U Zagrebu je prošle godine izdano 774 građevinskih dozvola, vrijednost radova 20 posto veća

15.11.2018
U Zagrebu je prošle godine izdano 774 građevinskih dozvola, vrijednost radova 20 posto veća U Zagrebu su prošle godine izdane 774 građevinske dozvole, što je 16 posto više nego godinu prije, pri čemu je za nešto više od 20 posto porasla predviđena vrijednost radova, a za 57 posto planirani broj stanova, pokazuju podaci gradske statistike
Po podacima Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada, lani je u Zagrebu izdano 558 građevinskih dozvola za zgrade, a 216 za ostale građevine, što je na godišnjoj razini porast od 15,1 odnosno 18,7 posto.
Ukupno izdanim građevinskim dozvolama u prošloj godini predviđena je vrijednost radova od 3,57 milijardi kuna, što je za petinu, odnosno za 20,5 posto više nego u 2016. godini.
Gradska statistika za prošlu godinu ukazuje na snažniji rast stanogradnje u Zagrebu. Naime, izdanim građevinskim dozvolama u prošloj godini predviđena je gradnja 3.170 stanova, što je za čak 57,2 posto ili 1.154 stana više nego 2016. godine. To je ujedno i više nego li je bilo predviđeno izdanim građevinskim dozvolama u dvije godine ranije s obzirom da je dozvolama izdanim 2016. godine bila planirana gradnja 2.016 stanova, a 2015. tek 995, ili ukupno u te dvije godine 3.011 stanova.
Prema vrsti gradnje, lani je većina dozvola, ili njih 528 u Zagrebu izdano za novogradnju, a njima je predviđena vrijednost radova od 2,3 milijarde kuna. Za rekonstrukcije je izdano 246 građevinskih dozvola i njima je predviđena vrijednost radova od oko 1,3 milijardi kuna.
Prema investitorima, lani se više od polovice građevinskih dozvola odnosilo na pravne osobe - izdane su im 424 građevinske dozvole, što je 19,4 posto više nego godinu prije, dok je vrijednost radova predviđenih tim dozvolama porasla za 24,6 posto, na 3,19 milijardi kuna.
Nešto više od polovice ili 215 građevinskih dozvola izdanih pravnim osoba odnosi se na ostale građevine, 123 dozvole su dobili za stambene te 86 za nestambene zgrade. Građanima odnosno fizičkim osobama u Zagrebu je lani izdano 350 građevinskih dozvola, a na temelju tih dozvola predviđena je vrijednost radova od 378,6 milijuna kuna.
Gradska statistika pokazuje da je broj građevinskih dozvola izdanih građanima u 2017. u odnosu na 2016. porastao za 12,2 posto, no vrijednost predviđenih radova je istodobno manja, i to za 5,3 posto.
Građani su građevinske dozvole tražili ponajprije za gradnju stambenih zgrada, za što su lani u Zagrebu dobili 328 dozvola, dok se 28 dozvola odnosi na nestambene zgrade, a jedna dozvola za ostale građevine.
Po podacima zagrebačke statistike o građevinskih radovima i narudžbama, lani je vrijednost izvršenih radova iznosila 6,86 milijardi kuna, od čega se 4,5 milijardi kuna odnosi na radove ostvarene s vlastitim radnicima, a 2,4 milijarde kuna na radove ostvarene s podizvođačima.
Vrijednost utrošenog materijala, gotovih proizvoda, goriva i energije lani je iznosila gotovo 1,7 milijardi kuna.
I dok je vrijednost izvršenih radova u prošloj godini od 6,86 milijardi kuna smanjena za oko četiri posto u odnosu na godinu prije, vrijednost novih narudžbi građevinskih radova porasla je za 8,1 posto, na 5,8 milijardi kuna.
Struktura novih narudžbi prema vrstama građevina pokazuje da se 58,4 posto novih narudžbi odnosi na ostale građevine, dok se 41,6 posto odnosi na vrijednost narudžbi na zgradama.

Izvor: Hina
 

Zašto burza nekretnina?

  • Ponuda svih agencija članica na jednom mjestu
  • Više od 30 članica agencija na jednom mjestu
  • Samo provjerene nekretnine
  • Stvarne realizirane cijene nekretnina
  • Statistike/Trendovi
  • Profesionalni savjeti
  • 20 godina iskustva na tržištu nekretnina
  • Sve o tržištu nekretnina

O nama

Burza nekretnina djeluje na hrvatskom tržištu od 1996.g., organizirana je kao servis članova - poslovnih subjekata u djelatnostima vezanim za poslovanje nekretninama s područja Hrvatske, kojima pruža potporu u svakodnevnom poslovanju, te istovremeno omogućuje da se njihova međusobna suradnja odvija na najbrži i najjednostavniji način.

Temeljem Kodeksa etike poslovanja članovi Burze podržavaju profesionalno i korektno poslovanje na tržištu i odnose prema klijentima i drugim subjektima u djelatnosti.

Prijava na newsletter

Upišite svoju e-mail adresu.