Propisi
Savjeti

Održan 29. Forum poslovanja nekretninama u Vodicama

25.05.2018
Održan 29. Forum poslovanja nekretninama u Vodicama Ovogodišnji forum poslovanja nekretnina održan je u Vodicama od 18. do 19. svibnja 2018.
Najaktualnija tema ove godine je svakako bila GDPR – Opća uredba o zaštiti osobnih podataka – koja je stupila na snagu 25. svibnja i donosi novosti i obveze s kojima se svi iz branše moraju upoznati. Konkretno, kod poslovanja posrednika u prometu nekretninama osobni podaci su ime, prezime, adresa stanovanja i OIB fizičke osobe nalogodavca kod Ugovora o posredovanju u prometu nekretninama te ime i prezime fizičke osobe kod Posredničkog dnevnika. GDPR se također odnosi i na snimke video nadzornog sustava koji sadrži fizičke osobe, ako ga posrednik u prometu nekretninama ima postavljenog u svojim prostorima poslovanja. Posrednici u prometu nekretninama imaju obvezu voditi evidenciju aktivnosti obrade podataka ako zapošljavaju više od 250 osoba.
"Posrednici, ali i drugi poduzetnici su preplašeni medijskom kampanjom i obvezama koje bi trebali ispunjavati pod prijetnjom visokih kazni, a mi se nadamo da ćemo na ovom Forumu cijeli sadržaj demistificirati i pomoći posrednicima kako bi što jednostavnije prihvatili predmetnu obvezu”, kazao je predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK Dubravko Ranilović, dodavši kako će govora biti i o cijenama nekretnina koje rastu po prvi puta nakon krize.
Bilo je govora i u Kodeksu etike u poslovanju posrednika u prometu nekretnina. Tim samoregulacijskim mehanizmom ponašanja stvorili su se uvjeti za odnos povjerenja između posrednika i korisnika usluga. U zadnjih pola godine broj je potpisnika Kodeksa povećan za 50 posto. Do sada ga je potpisalo 511 agencija, te je predviđeno da će se ta brojka i dalje povećavati.
Kodeks etike u poslovanju posrednika u prometu nekretnina svečano je uručen prisutnim novim potpisnicima od strane direktorice Sektora za trgovinu Eme Culi.
Tijekom dva dana trajanja Foruma održavaju se i okrugli stolovi na kojima će se iznijeti iskustva iz rada hrvatskih agencija, prezentirati tržišta po regijama kao i zakonske aktualnosti vezane uz poslovanje nekretninama.
Predstavnici Financijskog inspektorata prezentirat će obveze posrednika u prometu nekretnina temeljem novog Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma, a govora će biti i o novim tehnikama i alatima iz područja marketinga, s posebnim naglaskom na digitalno oglašavanje.
Forum je osmišljen kao centralno mjesto okupljanja posrednika gdje se na jednom mjestu mogu čuti novosti o uređenju djelatnosti kao i iskustva stručnjaka na temu procjene vrijednosti nekretnina, prostornog planiranja i usklađenosti prostornih planova za turistička područja te urbanizma kao razvojnog menadžmenta.
 

Zašto burza nekretnina?

  • Ponuda svih agencija članica na jednom mjestu
  • Više od 30 članica agencija na jednom mjestu
  • Samo provjerene nekretnine
  • Stvarne realizirane cijene nekretnina
  • Statistike/Trendovi
  • Profesionalni savjeti
  • 20 godina iskustva na tržištu nekretnina
  • Sve o tržištu nekretnina

O nama

Burza nekretnina djeluje na hrvatskom tržištu od 1996.g., organizirana je kao servis članova - poslovnih subjekata u djelatnostima vezanim za poslovanje nekretninama s područja Hrvatske, kojima pruža potporu u svakodnevnom poslovanju, te istovremeno omogućuje da se njihova međusobna suradnja odvija na najbrži i najjednostavniji način.

Temeljem Kodeksa etike poslovanja članovi Burze podržavaju profesionalno i korektno poslovanje na tržištu i odnose prema klijentima i drugim subjektima u djelatnosti.

Prijava na newsletter

Upišite svoju e-mail adresu.