Propisi
Savjeti

Održan 30. Forum poslovanja nekretninama u Zagrebu

21.12.2018
alt Osim informiranja o trendovima na tržištu nekretnina, novostima u važećoj zakonskoj regulativi, svrha ovog, kao i dosadašnjih foruma, bila je i profesionalizacija struke, odnosno edukacija članica Komore i svih institucija i stručnjaka uključenih u područje poslovanja nekretninama.
Kao i ranije, i na 30. Forumu bilo je održan predavanje o mjerama za sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma, što je posrednicima ujedno i zakonska obveza.

Dio predavanja bio je fokusiran na sudsku praksu s posebnim osvrtom na Zakon o posredovanju u prometu nekretnina i Zakon o obveznim odnosima te postupak mirenja kao način rješavanja sporova iz ugovora o posredovanju u prometu nekretnina.

“Tržište nekretnina se oporavlja, ali to još uvijek nije zadovoljavajući tempo. Rast se postupno dinamizira, ali cijene su i dalje za 15,6 posto niže od pretkrizne razine. No, možemo biti optimistični jer je trenutno makroekonomsko okruženje poticajno. Rast BDP-a prati i rast plaća, padaju kamatne stope na kredite, raste građevinska aktivnost, a time i ponuda novih objekata“, istaknuo je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za trgovinu i financije Josip Zaher na 30. Forumu poslovanju nekretninama, navodi se u priopćenju Hrvatske gospodarske komore.

“Cijena stanova u većini slučajeva je u korelaciji s kretanjima BDP-a. Promjene u gospodarstvu općenito određuju trendove na tržištu nekretnina pa se tako rast naše ekonomije u zadnjih par godina odražava i na rast cijena nekretnina i broja izdanih građevinskih dozvola. Elastičnost ponude stanova na porast cijena u Hrvatskoj je velika, a to ukazuje na zdravlje tržišta“, kazao je Uhlir, dodavši da podaci pokazuju da je najživlje tržište Zagreba i Splita, građevinska zemljišta se prodaju diljem obale, dok u ostatku Hrvatske prevladavaju transakcije vezane uz poljoprivredna zemljišta.

Predstavljena je i nova usluga HGK Digitalna komora te su detaljnije pojašnjene ovlasti carinskih službenika u nadzoru nad posrednicima u prometu nekretnina, navodi se u priopćenju Hrvatske gospodarske komore.
 

Zašto burza nekretnina?

  • Ponuda svih agencija članica na jednom mjestu
  • Više od 30 članica agencija na jednom mjestu
  • Samo provjerene nekretnine
  • Stvarne realizirane cijene nekretnina
  • Statistike/Trendovi
  • Profesionalni savjeti
  • 20 godina iskustva na tržištu nekretnina
  • Sve o tržištu nekretnina

O nama

Burza nekretnina djeluje na hrvatskom tržištu od 1996.g., organizirana je kao servis članova - poslovnih subjekata u djelatnostima vezanim za poslovanje nekretninama s područja Hrvatske, kojima pruža potporu u svakodnevnom poslovanju, te istovremeno omogućuje da se njihova međusobna suradnja odvija na najbrži i najjednostavniji način.

Temeljem Kodeksa etike poslovanja članovi Burze podržavaju profesionalno i korektno poslovanje na tržištu i odnose prema klijentima i drugim subjektima u djelatnosti.

Prijava na newsletter

Upišite svoju e-mail adresu.