Propisi
Savjeti

Slovenija prva u svijetu po rastu cijena stambenih nekretnina

15.04.2019
... Cijene nekretnina u Sloveniji u posljednjem tromjesečju 2018. godine porasle su za 18,2% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, pokazuju podaci državne statistike.

Tvrtka Knight Frank, koji prati kretanje cijena nekretnina na globalnoj razini, otkrila je da su cijene slovenskih stambenih nekretnina prošle godine porasle najviše u svijetu (dakle i u Europskoj uniji), pišu u časopisu Finance. Porastu cijena stambenih nekretnina najviše je pridonio rast cijena starih nekretnina za 19,8 posto. Nakon tri uzastopna tromjesečja pada, broja transakcija sa starim nekretninama u Ljubljani u posljednjem tromjesečju ponovno je snažno porastao.

Prema analizi Knight Franka, na globalnoj razini iza Slovenije, s rekordnim povećanjem cijena nekretnina, kojeg su u proteklom desetljeću zabilježili samo Island i Hong Kong, slijede Malta, Kina i Mađarska. Hrvatska je na 18. mjestu sa 6,8-postotnim rastom cijena. I to je, prema Knight Franku, više od svjetskog prosjeka jer je rast cijena nekretnina u 56 zemalja koje prate u četvrtom tromjesečju prošle godine iznosio 4,3 posto. Općenito, cijene nekretnina u svijetu usporavaju.

Prosječna cijena četvornog metra starog stana prošle je godine iznosila 2770 eura, nedavno je objavila slovenska Geodetska uprava (Gurs), koja zaključuje da je prošlogodišnje prosječno poskupljenje rabljenih stanova u Ljubljani premašilo rekordnu razinu iz 2008. godine. Cijene rabljenih stanova u Ljubljani porasle su za više od 35% u odnosu na dno dosegnuto 2015. godine. Cijene korištenih kuća prošle godine porasle su za 38 posto, izvještava Surs, a od 2015. godine više od 50 posto.

“Čini se da smo već u vrlo kasnom ciklusu, pa se cijene nekretnina već približavaju vrhu. Tržište je malo zastalo, a rast cijena stambenih nekretnina se smanjuje. Postoje određene bojazni od krize na globalnoj razini. Kupci, dakle, više čekaju, razmišljaju”, kaže Andraž Brilli iz tvrtke Capital Genetics.
Prema njegovim riječima, očekuje se nekoliko novih građevinskih projekata, od kojih bi se neki mogli naći na tržištu već ove godine.

Sve to će također utjecati na stare stanove za kojima više neće biti tolika potražnja. Naime, netko će radije kupiti novi stan po istoj cijeni za koju bi kupio stari kojeg treba obnoviti. Usto, stanovi više nisu dostupni običnim ljudima ili su sve manje pristupačni, što također implicira utjecaj na buduće cijene. Drugim riječima, ponuda će se povećati, što znači da cijene stanova mogu i pasti.


Izvor: Poslovni dnevnik
 

Zašto burza nekretnina?

  • Ponuda svih agencija članica na jednom mjestu
  • Više od 30 članica agencija na jednom mjestu
  • Samo provjerene nekretnine
  • Stvarne realizirane cijene nekretnina
  • Statistike/Trendovi
  • Profesionalni savjeti
  • 20 godina iskustva na tržištu nekretnina
  • Sve o tržištu nekretnina

O nama

Burza nekretnina djeluje na hrvatskom tržištu od 1996.g., organizirana je kao servis članova - poslovnih subjekata u djelatnostima vezanim za poslovanje nekretninama s područja Hrvatske, kojima pruža potporu u svakodnevnom poslovanju, te istovremeno omogućuje da se njihova međusobna suradnja odvija na najbrži i najjednostavniji način.

Temeljem Kodeksa etike poslovanja članovi Burze podržavaju profesionalno i korektno poslovanje na tržištu i odnose prema klijentima i drugim subjektima u djelatnosti.

Prijava na newsletter

Upišite svoju e-mail adresu.