Propisi
Savjeti

Hrvati moraju raditi nadulje u EU kako bi mogli kupiti nekretninu

14.11.2019
... Hrvati si od svih nacija koje su članice Europske unije najteže mogu kupiti stan, piše u članku objavljenom na portalu VoxEU.

Autori članka su Jean-Charles Bricongne, zamjenik direktora Banque de France, i Allesandro Turrini, šef Odjela za ekonomske i financijske poslove Europske komisije, obojica i članovi CEPR-a.

Centre for Economic Policy Research (CEPR) je mreža od više od tisuću znanstvenika i istraživača s europskih sveučilišta, koja je između ostaloga nakladnik portala VoxEU, utjecajne online platforme za analizu javnih politika i za komentare ekonomskih stručnjaka.

Bricongne i Turrini su napisali članak pod naslovom "Procjena cijena nekretnina: uvidi iz podataka o nivou cijena", u kojemu se bave time kolike su cijene stanova u 40 zemalja Europe i svijeta u odnosu na plaće u tim zemljama. Članak se može pročitati na sljedećoj poveznici:
https://voxeu.org/article/assessing-house-prices-insights-dataset-price-level-estimates

Drugim riječima, članak istražuje koliko si građani pojedinih država, njih četrdeset, mogu priuštiti kupovanje stana s plaćama koje zarađuju. Vijesti za Hrvatsku su loše - u odnosu na plaće imamo najskuplje nekretnine od svih članica EU-a, dok su na svijetu nekretnine skuplje samo još za građane Australije, Južne Koreje, Novog Zelanda i Rusije.

"Identifikacija prenapuhanih cijena nekretnina za stanovanje postala je integralni dio makroekonomskog nadgledanja", ističu autori na početku svojeg članka te dodaju da je potrebno izraditi detaljnu bazu podataka o stanju cijena nekretnina u svim državama svijeta kako bi se moglo bolje analizirati kada su nekretnine precijenjene.

U Hrvatskoj definitivno jesu, s obzirom na činjenicu da prema podacima iz 2016. godine, na kojima se temelji istraživanje dvojice ekonomista, prosječnom Hrvatu treba oko 15 godišnjih zarada da bi si priuštio stan od 100 kvadrata. Rusima je najgore, oni pak trebaju 20 godišnjih zarada da bi kupili takav stan, no od članica EU-a stanovanje je očito najskuplje u Hrvatskoj.
Nasuprot tome, Nijemcu treba osam godišnjih prosječnih zarada da bi kupio stan od 100 kvadrata. Najpovoljnije su cijene nekretnina u SAD-u, gdje su za kupovinu 100 metara četvornih stambenog prostora potrebne oko tri godišnje plaće.

Također treba naglasiti da su se autori u svojem istraživanju vodili podacima iz 2016. te da su u međuvremenu cijene nekretnina u Hrvatskoj eksplodirale, dok plaće nisu rasle ni približno istim tempom. To znači da su današnji omjeri još gori za Hrvate, koji sad trebaju i više od 15 godišnjih zarada da bi kupili stan od 100 kvadrata.
 

Zašto burza nekretnina?

  • Ponuda svih agencija članica na jednom mjestu
  • Više od 30 članica agencija na jednom mjestu
  • Samo provjerene nekretnine
  • Stvarne realizirane cijene nekretnina
  • Statistike/Trendovi
  • Profesionalni savjeti
  • 20 godina iskustva na tržištu nekretnina
  • Sve o tržištu nekretnina

O nama

Burza nekretnina djeluje na hrvatskom tržištu od 1996.g., organizirana je kao servis članova - poslovnih subjekata u djelatnostima vezanim za poslovanje nekretninama s područja Hrvatske, kojima pruža potporu u svakodnevnom poslovanju, te istovremeno omogućuje da se njihova međusobna suradnja odvija na najbrži i najjednostavniji način.

Temeljem Kodeksa etike poslovanja članovi Burze podržavaju profesionalno i korektno poslovanje na tržištu i odnose prema klijentima i drugim subjektima u djelatnosti.

Prijava na newsletter

Upišite svoju e-mail adresu.