Propisi
Savjeti

Stručnjaci tvrde: U sljedeće dvije godine cijene nekretnina će biti realnije

29.11.2019
... Predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK Dubravko Ranilović poručio je u petak da na hrvatskom tržištu ne postoji nekretninski balon, no i da svi u industriji poslovanja nekretninama moraju voditi brigu o održivosti te biti umjereni.

"Mi mislimo da nekretninski balon ne postoji, no da su cijene dijelom pretjerane - jesu, i smatramo da će to tržište regulirati", izjavio je Ranilović Hini na 32. forumu poslovanja nekretninama u organizaciji Udruženja poslovanja nekretninama Hrvatske gospodarske komore (HGK), koji je u zagrebačkom hotelu Sheraton okupio više od 600 dionika industrije.

Ranilović apelira na odgovornost svih u djelatnosti poslovanja nekretninama, u smislu da moraju voditi brigu o održivosti, jer previsoke cijene nisu poželjne.

Pojašnjava da većina agencija za kupoprodaju nekretnina nastoji staviti cijene u realne okvire, no postoje iznimke i trend kod pojedinih agencija koje se žele svidjeti prodavatelju pa tako podižu cijenu nekretnine, u smislu da sugeriraju veću prodajnu cijenu kako bi tada oni postali posrednici u njenoj prodaji.

U prijevodu, neki u pribavljanju nekretnina prate objavljene oglase drugih kolega, stupe u kontakt s prodavateljem uz obrazloženje da imaju kupca te nekretnine koji nudi veću cijenu, čime nastoje privoljeti prodavatelja da uzme njih za posrednika.

Takvo ponašanje je nelojalno, nekorektno, predstavlja dovođenje prodavatelja u zabludu, a i nekolegijalno je jer se prevarom poništava trud kolege, kaže Ranilović, koji je poručio okupljenima kako ima osjećaj da je materijalno postalo jedini kriterij, a da je nekolegijalnost na vrhu.

Kaže da je kod tržišta nekretnina poželjno da ne raste pretjerano jer uvijek može doći do jo-jo efekta, u smislu da je nakon prevelikog rasta i pad dublji.

"Ne možemo rezati granu na kojoj sjedimo, moramo biti umjereni i održivi, no pojedinci koji su manjina dižu cijene iz totalno nerealnih okvira, koji bi mogli uzrokovati probleme sutra", kaže Ranilović.

Poručuje da je tržište nekretnina u svojevrsnom uzletu, no kako u Udruženju pokušavaju "spuštati tu tenziju".

"Kao pametni ljudi s iskustvom krize iz 2008. svjesni smo što se može dogoditi, no to naravno ne znači da najavljujemo ili očekujemo ikakve krize", rekao je Ranilović, dodajući da je želja stabilno tržište s održivim rastom.

Ranilović je kazao da tržište već sada ne prati kvalitetno visoke cijene jer se promet usporava, a napominje i da mjerilo trebaju biti realizirane cijene nekretnina, koje su često bitno niže od traženih.

Kada je riječ o tržištu nekretnina u budućem razdoblju, Ranilović procjenjuje da će u sljedeće dvije godine cijene nekretnina doći u "neke realne okvire". Smatra da će još sljedeće godine rasti, no sporijim tempom, nakon čega bi trebalo doći do stabilizacije.

"Ciklus rasta će polako usporavati i završiti", kaže Ranilović te dodaje da će neki prodavatelji biti nezadovoljni jer će shvatiti da ne mogu dobiti ono što su zamislili.

Ranilović kaže da su u Udruženju protiv subvencioniranja stambenih kredita jer ne postižu svrhu i ne dovode nove kupce, a smatra da su oni imali smisla samo kada je na tržištu bio slab promet.

Napominje da kratkoročna potražnja u nekom određenom roku uvijek podiže cijenu.

"Da je bilo kakva mjera koja je permanentna tijekom cijele godine, onda u redu, no čim je neki rok, onda takva mjera stvara cikluse, pa tako nakon svakog kruga subvencija dolazi do jakog usporavanja tržišta, dok se uoči dodjele subvencija ono podigne i porastu cijene, što nikako ne valja u ovom trenutku", pojašnjava Ranilović u izjavi za Hinu.

Dodaje da ova mjera ne obuhvaća one kojima je potrebna, s obzirom na to da je mogu koristiti oni koji su kreditno sposobni, dok su ovi drugi, koji bi trebali biti ciljana skupina, najčešće kreditno nesposobni i uslijed nepovoljnih okolnosti odlaze na rad u inozemstvo.

Izvor: Hina
 

Zašto burza nekretnina?

  • Ponuda svih agencija članica na jednom mjestu
  • Više od 30 članica agencija na jednom mjestu
  • Samo provjerene nekretnine
  • Stvarne realizirane cijene nekretnina
  • Statistike/Trendovi
  • Profesionalni savjeti
  • 20 godina iskustva na tržištu nekretnina
  • Sve o tržištu nekretnina

O nama

Burza nekretnina djeluje na hrvatskom tržištu od 1996.g., organizirana je kao servis članova - poslovnih subjekata u djelatnostima vezanim za poslovanje nekretninama s područja Hrvatske, kojima pruža potporu u svakodnevnom poslovanju, te istovremeno omogućuje da se njihova međusobna suradnja odvija na najbrži i najjednostavniji način.

Temeljem Kodeksa etike poslovanja članovi Burze podržavaju profesionalno i korektno poslovanje na tržištu i odnose prema klijentima i drugim subjektima u djelatnosti.

Prijava na newsletter

Upišite svoju e-mail adresu.