Propisi
Savjeti

Lani ishođene dozvole za gradnju 14.118 novih stanova, 3662 više nego godinu prije

10.02.2020
... Usporedno s rastom obujma građevinskih radova, a on je u prvih 11 mjeseci prošle godine bio osam posto veći nego u isto vrijeme godinu prije, na nastavak rasta građevinskih aktivnosti upućuju i podaci o izdanim građevinskim dozvolama. Prema državnim statističarima, u prosincu ih je izdano ukupno 850 (od čega 707 za zgrade) ili 5,7 posto više nego u istom mjesecu godinu prije, a gotovo istim tempom povećan je broj dozvola i u ostatku godine.

U konačnici ih je u 2019. ukupno izdano gotovo deset tisuća (9932) ili 5,6 posto više nego prethodne godine. No, kad je riječ o predviđenoj vrijednosti radova po tim dozvolama, porast je i znatno veći.

Iz projekata za koje su se tražile dozvole proizlazi vrijednost od ukupno 36,9 milijardi kuna, s tim da se na zgrade (po 8191 izdanoj dozvoli) odnosi 20,3 milijarde, a na ostale građevine 16,6 milijardi.

U strukturi prevladavaju, uobičajeno, novogradnje. Za njih su izdane ukupno 7324 dozvole, a glavnina odnosno šest tisuća otpada na zgrade, čija predviđena vrijednost je nepunih 15 milijardi.

Iz statistike građevinskih dozvola za gradnje i rekonstrukcije stambenih zgrada proizlazi da su u 2019. one izdane za čak 31 posto više stanova nego godinu prije. Ukupno su tako trasirane gradnje i rekonstrukcije ukupno 15.370 stanova, od čega 14.118 u novogradnji, što je 35 posto ili 3662 stana više nego u 2018. Ukupna korisna površina stanova za koje su lani izdane dozvole je 1,38 milijuna četvornih metara, a u odnosu na godinu prije to je oko 250.000 ‘kvadrata’ ili 22 posto više.

Izvor: poslovni.hr
 

Zašto burza nekretnina?

  • Ponuda svih agencija članica na jednom mjestu
  • Više od 30 članica agencija na jednom mjestu
  • Samo provjerene nekretnine
  • Stvarne realizirane cijene nekretnina
  • Statistike/Trendovi
  • Profesionalni savjeti
  • 20 godina iskustva na tržištu nekretnina
  • Sve o tržištu nekretnina

O nama

Burza nekretnina djeluje na hrvatskom tržištu od 1996.g., organizirana je kao servis članova - poslovnih subjekata u djelatnostima vezanim za poslovanje nekretninama s područja Hrvatske, kojima pruža potporu u svakodnevnom poslovanju, te istovremeno omogućuje da se njihova međusobna suradnja odvija na najbrži i najjednostavniji način.

Temeljem Kodeksa etike poslovanja članovi Burze podržavaju profesionalno i korektno poslovanje na tržištu i odnose prema klijentima i drugim subjektima u djelatnosti.

Prijava na newsletter

Upišite svoju e-mail adresu.