Propisi
Savjeti

APN zaprimio više od 3000 zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita

28.04.2020
... APN je početkom ožujka objavio popis 13 banaka s kojima je potpisan ugovor o davanju subvencioniranih stambenih kredita, a efektivne kamatne stope koje su banke ponudile kreću se od 2,19 do 3,70 posto.

Programom subvencioniranja stambenih kredita država građanima pomaže pri otplati stambenog kredita za kupnju stana ili kuće, odnosno pri otplati kredita za izgradnju kuće, u trajanju od pet godina. Na natječaj se mogu prijaviti svi mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1.500 eura po metru kvadratnom, odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100 tisuća eura u kunskoj protuvrijednosti.

Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina, a visina subvencije ovisi i o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

Rok subvencije produžuje se za dvije dodatne godine za svako novorođeno dijete za vrijeme trajanja subvencije, a za dodatnu godinu po svakom djetetu koje osoba ima u vrijeme prijave za kredit.

U praksi to znači da će za obitelj koja pri prijavi već ima dvoje djece subvencija umjesto pet trajati sedam godina, a ukoliko dobiju još jedno dijete subvencija će trajati ukupno devet godina.

U tri godine provođenja odobreno je više od 9.400 subvencioniranih kredita, a u obiteljima koje koriste subvencije do sada je rođeno 1.275 djece, podaci su Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

APN za cijelu godinu bankama uplatio iznos subvencioniranog dijela kredita

APN je u odvojenoj objavi u srijedu izvijestio da je za sve korisnike subvencioniranih kredita unaprijed za cijelu godinu uplatio sredstva na ime subvencije te kako je suglasan da pojedinom korisniku, ako on nije u mogućnosti plaćati svoj dio mjesečnog anuiteta, banka prolongira otplatu.

“Obavještavamo korisnike subvencioniranih stambenih kredita da je APN svoju obvezu sukladno odlukama o odobravanju subvencioniranih stambenih kredita i zaključenim ugovorima ispunila. Za svakog korisnika subvencije, APN je unaprijed, za cijelu godinu, uplatio sredstva na račune banaka po partijama kredita”, stoji u objavi na internetskoj stranici APN-a.

Nadalje, kako navode, ako pojedini korisnik subvencioniranog kredita nije u mogućnosti plaćati svoj dio mjesečnog anuiteta, APN je suglasan da mu banka izađe u susret i tu obvezu prolongira za određeno razdoblje.

“Tom odlukom ne mijenja se odluka o odobravanju subvencioniranja stambenih kredita jer su odobrena subvencionirana sredstva fiksna i već isplaćena. Odluku će APN mijenjati kao i do sada kada pojedini korisnik u razdoblju subvencioniranja dobije dijete ili se podnositelju zahtjeva ili članu njegova kućanstva utvrdi invaliditet najmanje 50 posto te je osoba upisana u Hrvatski registar o osobama s invaliditetom”, kažu iz APN-a.

Ako banka odobri moratorij na korisnikov dio anuiteta za nekoliko mjeseci, nije potrebno mijenjati i ponovno potpisivati tripartitni ugovor i time korisniku kredita stvarati dodatne troškove, ističu iz APN-a.

izvor: poslovni.hr
 

Zašto burza nekretnina?

  • Ponuda svih agencija članica na jednom mjestu
  • Više od 30 članica agencija na jednom mjestu
  • Samo provjerene nekretnine
  • Stvarne realizirane cijene nekretnina
  • Statistike/Trendovi
  • Profesionalni savjeti
  • 20 godina iskustva na tržištu nekretnina
  • Sve o tržištu nekretnina

O nama

Burza nekretnina djeluje na hrvatskom tržištu od 1996.g., organizirana je kao servis članova - poslovnih subjekata u djelatnostima vezanim za poslovanje nekretninama s područja Hrvatske, kojima pruža potporu u svakodnevnom poslovanju, te istovremeno omogućuje da se njihova međusobna suradnja odvija na najbrži i najjednostavniji način.

Temeljem Kodeksa etike poslovanja članovi Burze podržavaju profesionalno i korektno poslovanje na tržištu i odnose prema klijentima i drugim subjektima u djelatnosti.

Prijava na newsletter

Upišite svoju e-mail adresu.