Propisi
Savjeti

Kupcima nekretnina ostaje milijarda kuna već od sljedeće godine?

25.07.2020
... Promjena zakona kojom će se ukinuti porez na promet nekretninama mogla bi se već na jesen naći u saborskoj proceduri, a još je otvoreno kad bi mogla stupiti na snagu, piše u subotu Večernji list.

Kao što su iz HDZ-a i obećali u svom izbornom programu, Plenkovićeva Vlada najavila je da će tijekom svog mandata ukinuti porez na promet nekretninama od kojega su prošle godine lokalne jedinice prikupile između 1,1 i 1,2 milijarde kuna. Promet nekretninama oporezuje se s 3 posto, navodi dnevnik.

Porez na promet nekretninama prihod je gradova i općina u kojima se nekretnine nalaze, a prema podacima Ekonomskog instituta Zagreb, lani je 111.000 različitih nekretnina u zemlji promijenilo vlasnika, prije svega zemljišta i građevina čija je vrijednost bila 40 milijardi kuna.
Promet nekretninama dostigao je u godini uoči korone 10 posto godišnjeg BDP-a! Najviše novca – 16,6 milijardi kuna – uloženo je u kupnju stanova i apartmana, zatim su kupci 8,4 milijarde kuna uložili u građevinska zemljišta, 7,5 milijardi kuna u obiteljske kuće te samo 1,8 milijardi kuna u poljoprivredno zemljišta. Prosječna cijena prodanog stana i apartmana kretala se oko 630.000 kuna.

Prema podacima o naplati poreza na promet nekretninama, u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na prošlu godinu vrijednost prodanih nekretnina smanjila se za četvrtinu.
U Vladi nije moguće dobiti stopostotnu informaciju hoće li se 3 posto poreza na promet nekretninama ukinuti odmah od početka 2021. ili kasnije.

Neslužbeno, Vlada bi mogla predložiti promjenu zakona već u jesenskom paketu, kada će se ići na smanjenje stopa poreza na dohodak s 24 na 20 i s 36 na 30 posto, ali primjena dijela koji se odnosi na nekretnine ovisit će o tome kako će se razvijati situacija s koronom, donosi Večernji list.

Izvor: poslovni.hr
 

Zašto burza nekretnina?

  • Ponuda svih agencija članica na jednom mjestu
  • Više od 30 članica agencija na jednom mjestu
  • Samo provjerene nekretnine
  • Stvarne realizirane cijene nekretnina
  • Statistike/Trendovi
  • Profesionalni savjeti
  • 20 godina iskustva na tržištu nekretnina
  • Sve o tržištu nekretnina

O nama

Burza nekretnina djeluje na hrvatskom tržištu od 1996.g., organizirana je kao servis članova - poslovnih subjekata u djelatnostima vezanim za poslovanje nekretninama s područja Hrvatske, kojima pruža potporu u svakodnevnom poslovanju, te istovremeno omogućuje da se njihova međusobna suradnja odvija na najbrži i najjednostavniji način.

Temeljem Kodeksa etike poslovanja članovi Burze podržavaju profesionalno i korektno poslovanje na tržištu i odnose prema klijentima i drugim subjektima u djelatnosti.

Prijava na newsletter

Upišite svoju e-mail adresu.