Propisi
Savjeti

Zagrepčani od straha lagano sele prema rubnim dijelovima grada, pa čak i u drugu županiju

08.02.2021
... U bijegu od nepogoda koje su obilježile 2020. godinu, mnogi su građani utočište potražili izvan velikih gradova i preselili se u manja mjesta u njihovoj okolici, a popularno je postalo i područje Ličko-senjske županije, istaknuto je u analizi oglasnika za nekretnine Crozilla.com.

Zagrepčani, čini se, pred strahom od novih potresa i koronavirusa, lagano sele prema rubnim dijelovima grada ili u obližnja mjesta izvan njega, a velik broj ih potegne i do Ličko-senjske županije za koju osjetan interes pokazuju i stanovnici drugih velikih gradova, navedeno je u Crozillinoj objavi za medije.

“Sve donedavno nekretnine su se na tim područjima slabije prodavale i nerijetko su davane u bescjenje, no negativne okolnosti, to jest potresi i pandemija koronavirusa, učinili su takva mjesta iznimno traženima”, istaknuli su.

Ivan Bižanović, dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK te vlasnik i direktor agencije Lika nekretnine, u izjavi koja se prenosi u objavi potvrdio je da je prošle godine porasla potražnja za kućama, stanovima i apartmanima na području Ličko-senjske županije.

“Ljudi su tijekom karantene ostali ‘zarobljeni’ u svojim stanovima, te su se željeli bar privremeno maknuti iz Zagreba”, ustvrdio je Bižanović, dodajući da je županija “dobro popunjena” i ljudima iz Rijeke, Splita, Zadra i Šibenika.

Bižanović je ocijenio i da se brojne obitelji okreću selu i poljoprivredi, sade vrtove i obrađuju zemlju, a smatra da će tako biti i ove godine, pri čemu je primjetan trend potražnje za manjim kućama na selu.
Osim u Ličko-senjskoj županiji, građani Zagreba u sve većoj mjeri potražuju i nekretnine na gradskoj periferiji.

Vlasnica agencije Dom ekspert Ivana Čikić je tako izjavila da je primjetan trend porasta preseljenja iz centra prema naseljima na rubnim dijelovima grada.

“Još u proljeće 2020. nakon prvog zagrebačkog potresa, primijetili smo pojačan interes za kućama na periferiji. Taj trend se nastavlja i dalje“, rekla je Čikić.

Čikić navodi i da je primjećeno da u istočnom dijelu Zagreba, pa sve do Dugog Sela, vlada jako dobar interes za građevinskim zemljištima za gradnju samostojećih obiteljskih kuća čiji su kupci fizičke osobe, ali i za zemljištima na kojima se mogu graditi dvije ili tri spojene obiteljske kuće.

“U gradu je to malo teže realizirati jer nedostaje građevnih čestica koje omogućuju takvu gradnju. Na periferiji je to izvedivo“, napomenula je Čikić.

Kuće i stanovi, kazala je Čikić, traže se pod uvjetom da su novijeg datuma gradnje što podrazumijeva da su graditelji zadovoljili propisane uvjete protupotresne gradnje.

“Što se tiče zemljišta, traže se ona koja su pogodna za gradnju obiteljskih kuća i stambenih zgrada“, napomenula je.

Izvor: poslovni.hr
 

Zašto burza nekretnina?

  • Ponuda svih agencija članica na jednom mjestu
  • Više od 30 članica agencija na jednom mjestu
  • Samo provjerene nekretnine
  • Stvarne realizirane cijene nekretnina
  • Statistike/Trendovi
  • Profesionalni savjeti
  • 20 godina iskustva na tržištu nekretnina
  • Sve o tržištu nekretnina

O nama

Burza nekretnina djeluje na hrvatskom tržištu od 1996.g., organizirana je kao servis članova - poslovnih subjekata u djelatnostima vezanim za poslovanje nekretninama s područja Hrvatske, kojima pruža potporu u svakodnevnom poslovanju, te istovremeno omogućuje da se njihova međusobna suradnja odvija na najbrži i najjednostavniji način.

Temeljem Kodeksa etike poslovanja članovi Burze podržavaju profesionalno i korektno poslovanje na tržištu i odnose prema klijentima i drugim subjektima u djelatnosti.

Prijava na newsletter

Upišite svoju e-mail adresu.