Propisi
Savjeti

Hoće li u 2017. pojeftiniti stanovi? Evo što sve donosi najavljena porezna reforma

04.11.2016
Hoće li u 2017. pojeftiniti stanovi? Evo što sve donosi najavljena porezna reforma
Ministar financija, Zdravko Marić, predstavio je poreznu reformu prema kojoj bi od 2017. godine prodaja i kupnja nekretnina, za neke građane, trebala biti znatno lakša i jeftinija.

S obzirom da se tržište nekretnina još uvijek nije u potpunosti oporavilo od recesije, predložene promjene će pomoći u oživljavanju ovog sektora gospodarstva.

Prema novom zakonu ukinule bi se olakšice pri kupnji prve rabljene nekretnine, a opća stopa poreza na promet nekretninama će se sniziti s 5 na 4 posto.

Ministar predlaže da prihod od poreza ostane jedinicama lokalne samouprave što će im omogućiti veći proračunski prihod.

Jedinstveni porez na nekretnine

Od 2018. uveo bi se jedinstveni porez na nekretnine koji bi zamijenio trenutnu komunalnu naknadu. Iznos novog poreza ovisit će o površini nekretnine, zoni i svrsi upotrebe te realnom stanju (starosti i kvaliteti) nekretnine.

Prema izjavi ministra uvođenje poreza na nekretnine za većinu građana neće značiti dodatni financijski izdatak, a veći trošak mogu očekivati vlasnici novijih nekretnina.

Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK ocjenjuje da se radi o manjim poreznim korekcijama i da neće bitno utjecati na tržište nekretnina. Važno da je nema novog poreza, jer će se već postojeći namet u obliku komunalne naknade koji svi vlasnici nekretnina već plaćaju, preimenovati u porez na nekretnine. Bit će manjih korekcija u smislu pravednijeg obračuna i identifikacije svih obveznika, posebno s obzirom na legalizirane objekte a i boljeg izračuna površina.

Na tržište nekretnina će i u narednom periodu presudno utjecati stanje gospodarstva u RH i daljnji pad kamata na oročene depozite, što nekretnine nadalje ostavlja kao jednu od kvalitetnijih investicijskih opcija u Republici Hrvatskoj, naglasio je Dubravko Ranilović.
 

Zašto burza nekretnina?

  • Ponuda svih agencija članica na jednom mjestu
  • Više od 30 članica agencija na jednom mjestu
  • Samo provjerene nekretnine
  • Stvarne realizirane cijene nekretnina
  • Statistike/Trendovi
  • Profesionalni savjeti
  • 20 godina iskustva na tržištu nekretnina
  • Sve o tržištu nekretnina

O nama

Burza nekretnina djeluje na hrvatskom tržištu od 1996.g., organizirana je kao servis članova - poslovnih subjekata u djelatnostima vezanim za poslovanje nekretninama s područja Hrvatske, kojima pruža potporu u svakodnevnom poslovanju, te istovremeno omogućuje da se njihova međusobna suradnja odvija na najbrži i najjednostavniji način.

Temeljem Kodeksa etike poslovanja članovi Burze podržavaju profesionalno i korektno poslovanje na tržištu i odnose prema klijentima i drugim subjektima u djelatnosti.

Prijava na newsletter

Upišite svoju e-mail adresu.