Propisi
Savjeti

Imate gotovinu za kupnju stana? Ma bolje je uzeti kredit i potporu

27.12.2016
Imate gotovinu za kupnju stana? Ma bolje je uzeti kredit i potporu
Hoće li građanima u 2017. godini biti lakše ili teže kupiti nekretninu? Jutarnji list je u prilogu Osobne financije istražio kome će porezna reforma olakšati, a kome otežati kupovinu nekretnine.

Za mlade ljude koji planiraju kupiti prvi stan, ali i za one koji su spremni stan ili kuću u cijelosti platiti gotovinom, odgovor je teže, a onima s većim primanjima pod uvjetom da su kreditno sposobni – lakše.

Primjer na stanu od 55 kvadrata

Ako uzmemo za primjer rabljeni stan od 55 kvadrata u Zagrebu koji se prodaje po cijeni od 80.000 eura kupac će platiti 3200 eura (4 posto) poreza na promet nekretninama. Za kupce prve nekretnine to je dodatni trošak, dok će ostali uštedjeti 800 eura, budući da se smanjuje porez.

Kod kupoprodaje građevine koje su u uporabi manje od dvije godine, isporučitelj (prodavatelj) koji je upisan u registar obveznika PDV-a plaća PDV, pri čemu kupac ne plaća porez na promet, ali isporučitelj svoj trošak pokriva većom cijenom stana.

Tko će profitirati od subvencija

Ako bi se za isti stan uzimao stambeni kredit koji bi država subvencionirala na npr. 20 godina, po kamatnoj stopi od 4,5 posto, mjesečna rata bi iznosila 500 eura, dok bi mjesečne subvencije iznosile 250 eura što je manje od mjesečnog iznosa kamata. U četiri godine koliko bi trajale subvencije država bi isplatila 12.000 eura.

Ako bi kredit bio na 10 godina, mjesečna rata bi iznosila 800 eura, a državne subvencije 400 eura. U tom slučaju država bi subvencionirala 19.200 eura.

U slučaju kupovine gotovinom, kupac neće dobiti subvencije.

Očekuje se kratkoročno povećanje prometa

Najavljene subvencije mogle bi kratkoročno povećati promet nekretninama, ističe Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja pri HGK.

Porezne promjene "uskomešale" su tržište krajem godine, a porez na nekretnine skriven i prije nekoliko dana usvojen u okviru lokalnih poreza utjecat će na tržište krajem 2017. godine, jer njegove odredbe stupaju na snagu 1. siječnja 2018. godine.

Uvodi se porez na građevinsko zemljište, a nejasna je definicija što se smatra pod građevinskim zemljištem pa je taj zaključak ostavljen lokalnoj zajednici da procijeni i da utvrđuje pristupne putove i mogućnosti gradnje. Ukoliko se to uz pomoć struke ne definira bit će poprilično turbulentno.

Ostale bi vrijednosti trebale ostati u okvirima sadašnje komunalne naknade – naglasio je Ranilović.

Izvor: Jutarnji list
 

Zašto burza nekretnina?

  • Ponuda svih agencija članica na jednom mjestu
  • Više od 30 članica agencija na jednom mjestu
  • Samo provjerene nekretnine
  • Stvarne realizirane cijene nekretnina
  • Statistike/Trendovi
  • Profesionalni savjeti
  • 20 godina iskustva na tržištu nekretnina
  • Sve o tržištu nekretnina

O nama

Burza nekretnina djeluje na hrvatskom tržištu od 1996.g., organizirana je kao servis članova - poslovnih subjekata u djelatnostima vezanim za poslovanje nekretninama s područja Hrvatske, kojima pruža potporu u svakodnevnom poslovanju, te istovremeno omogućuje da se njihova međusobna suradnja odvija na najbrži i najjednostavniji način.

Temeljem Kodeksa etike poslovanja članovi Burze podržavaju profesionalno i korektno poslovanje na tržištu i odnose prema klijentima i drugim subjektima u djelatnosti.

Prijava na newsletter

Upišite svoju e-mail adresu.